19. AUG 2015

Cuketa zasýti, očistí i vyživí. Je vhodná aj pri chudnutí

Cuketa je skvelá zelenina (podľa správnosti skôr ovocie). Hodí sa do každého letného jedla. Cuketu však dnes zoženieme počas celého roka. 

Cukety majú rôzne farby, tvary, veľkosti, ale väčšinu vlastností majú podobných. Výhoda cukety je, že ju vieme zjesť úplne celú. Konzumuje sa šupka, dužina aj semienka, z niektorých dokonca aj kvety.

Aké benefity v sebe skrýva?

  • Cuketa je plná antioxidantov a to najmä alfa a beta karoténov.Obsahuje významné množstvá luteínu a zeaxantínu. Tieto karotény slúžia napríklad na ochranu očí.  Nachádzajú sa najmä v šupke, preto cuketu nešúpte, ale pridávajte ju do jedla celú.
  • Čo sa týka zachovania živín, tak jednotkou v úprave sa stáva príprava v pare. Výhodou je, že tieto živiny sa výborne zachovávajú aj po zmrazení a následnej príprave v pare.
  • Cuketa patrí medzi škrobovitú zeleninu. Síce škrobov máme v strave obvykle viac ako dosť, cuketa však obsahuje aj pektín, teda špeciálny polysacharid. Pektín sa v rôznych štúdiach ukázal ako prevencia proti diabetu typu 2 a zlepšoval reguláciu inzulínu.
  • Cuketa obsahuje vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú v regulácii krvného cukru.
  • Vďaka mnohým zložkám má aj protizápalové vlastnosti.
  • Výborne pomáha aj pri chudnutí. Má málo kalórií, vďaka vláknine má sýtiacu schopnosť a navyše pomáha regulovať hladinu cukru.
  • Je výborná pre naše srdce. Cuketa obsahuje významné množstvá draslíka a tým znižuje krvný tlak. Pomáha znižovať homocysteín, ktorý je zodpovedný napríklad za infarkt.
  • Podobne, ako jej sestra uhorka, aj cukina zbavuje opuchov okolo očí, ak sa prikladá narezaná na plátky.
  • Je prevenciou proti dne. Dna je bolestivé ochorenie (zápal kĺbov), ktoré vzniká nadbytočným množstvom kyseliny močovej v tele. Cuketa je zdrojom omega-3 mastných kyselín a protizápalových karotenoidov, ktoré blokujú účinky nadmernej kyseliny močovej.

Čo obsahuje 1 pohár (180 g)

  • kalórie: 36
  • glykemický index je veľmi nízky
  • meď 21 % DDD
  • mangán 19 % DDD
  • vitamín C 13 % DDD
  • horčík 11 % DDD
  • vláknina 10 % DDD

Ako vybrať správnu cuketu?

Cuketa má byť vzhľadom k svojej veľkosti ťažká a má mať leklý povrch. Veĺký pozor treba dávať na odreniny. Uchovávame ju bez umytia v chladničke. Ak jej máme veľké množstvá a chceme ju zamraziť, dáme ju na 3 minúty do pary a až potom ju dáme vychladnutú do mrazničky.

Použitie:

  • Cuketu môžeme pridaváť takmer do každého jedla: do leča, do gulášu, k cestovinám a podobne.
  • Cuketu môžeme pripraviť vo forme placiek. Recept je podobný tomu na prípravu zemiakových placiek, avšak cuketa nahradí zemiaky. 
  • Cuketu možeme podávať ako prílohu: grilovanú, opekanú na panvici, nastrúhanú a pod.
  • Cuketou môžeme nahradiť cestovinu: cuketu nastrúhame škrabkou na zemiaky a chvíľku opečieme na kokosovom tuku.
  • Pečieme z nej koláče. Používa sa namiesto jabĺk, potom je cesto vláčnejšie.
  • Cuketu môžeme plniť mäsom, hubami, syrom a zapekať.
  • Z cukety si vieme dokonca spraviť aj cukríky.
Zdroj foto: flickr.com
Zdroje: 
Antonious GF, Snyder JC, and Dennis SO. Heavy metals in summer squash fruits grown in soil amended with municipal sewage sludge. J Environ Sci Health B. 2010 Feb;45(2):167-73. 2010.
Bannayan M, Rezaei EE, and Alizadeh A. Climatic Suitability of Growing Summer Squash (Cucurbita pepo L.) as a Medicinal Plant in Iran. Not Sci Biol 2011; 3(2):39-46. 2011.
Choi H, Eo H, Park K et al. A water-soluble extract from Cucurbita moschata shows anti-obesity effects by controlling lipid metabolism in a high fat diet-induced obesity mouse model. Biochem Biophys Res Commun. 2007 Aug 3;359(3):419-25. Epub 2007 May 25. Erratum in: Biochem Biophys Res Commun. 2008 Feb 1;366(1):269. 2007.
Danesi F and Bordoni A. Effect of home freezing and Italian style of cooking on antioxidant activity of edible vegetables. J Food Sci. 2008 Aug;73(6):H109-12. 2008.
Dixit Y and Kar A. Protective role of three vegetable peels in alloxan induced diabetes mellitus in male mice. Plant Foods Hum Nutr. 2010 Sep;65(3):284-9. 2010.
Jayaprakasam B, Seeram NP and Nair MG. Anticancer and antiinflammatory activities of cucurbitacins from Cucurbita andreana. Cancer Lett. 2003 Jan 10;189(1):11-16. 2003.
Li FS, Xu J, Dou DQ et al. Structures of new phenolic glycosides from the seeds of Cucurbita moschata. Nat Prod Commun. 2009 Apr;4(4):511-2. 2009.
Nara K, Yamaguchi A, Maeda N et al. Antioxidative activity of water soluble polysaccharide in pumpkin fruits (Cucurbita maxima Duchesne). Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Jun;73(6):1416-8. Epub 2009 Jun 7. 2009.
Nosálová G, Prisenznáková L, Kostálová Z et al. Suppressive effect of pectic polysaccharides from Cucurbita pepo L. var. Styriaca on citric acid-induced cough reflex in guinea pigs. Fitoterapia. 2010 Nov 7. [Epub ahead of print]. 2010.
Priyadarshani AM and Chandrika UG. Content and in-vitro accessibility of pro-vitamin A carotenoids from Sri Lankan cooked non-leafy vegetables and their estimated contribution to vitamin A requirement. Int J Food Sci Nutr. 2007 Dec;58(8):659-667. 2007.
Sarkar S and Buha D. Effect of ripe fruit pulp extract of Cucurbita pepo Linn. in aspirin induced gastric and duodenal ulcer in rats. Indian J Exp Biol. 2008 Sep;46(9):639-45. 2008.

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Cuketový posúch s ricottou, baklažánom a bylinkami /celozrnný/Cuketový posúch s ricottou, baklažánom a bylinkami /celozrnný/

Cuketový posúch zo špaldovej múky.

 

 

Chrumkavé cuketové plackyChrumkavé cuketové placky

Cuketa je skutočne úžasná plodina, čomu nasvedčuje aj fakt, že je skvelým prostriedkom detoxikácie organizmu. 

 

Plnená cuketaPlnená cuketa

Cuketa má nízky obsah kalórií a je vhodná pri znižovaní cholesterolu alebo váhy. 


Anketa

Čo najradšej čítate na našom portáli?

Články o cvičení a rozličných typoch tréningov.
Informácie o stravovaní a zdravom chudnutí.
Motivačné tipy, príbehy ľudí a fitnes trénerov.
Pozvánky na športové akcie a podujatia.

Celkom hlasovalo: 189

Autor článku

Petra Kopecka

Ing. Petra Kopecká

Som certifikovaná výživová špecialistka a zakladateľka výživovej poradne - komplexná výživa. Komplexná výživa je pre každého, kto chce schudnúť ,udržať si hmotnosť, zvýšiť výkonnosť a pritom sa najesť dosýta, jesť skutočné jedlo a nie jeho náhrady. Vo výžive sa neustále vzdelávam už 7my rok a klientom prinášam najnovšie informácie o výžive, ktoré sú založené na vedecky podložených dôkazoch a overené v praxi.

http://www.komplexna-vyziva.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Cuketa zasýti, očistí i vyživí. Je vhodná aj pri chudnutí

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 

Blog

Ďalšie články

Tréning

Ďalšie články

Výživa

Ďalšie články

Inšpirácie

Ďalšie články