6. JUL 2012

Nebezpečné Éčka v potravinách. Ako sa im vyvarovať?

Mirka

Chcete vedieť, ktoré Éčka škodia vám a vašej rodine? Ponúkame Vám ľahko zapamätateľný zoznam aditív, ktorým by ste sa mali vyhnúť.

Aditíva väčšina z nás považuje za bežnú súčasť potravín, ktoré nepredstavujú žiadne významné riziko. Prídavné látky nájdeme už v najzákladnejších pekárenských a mliečnych produktoch. Vďaka nim je chlieb dlhšie čerstvý, má primeranú konzistenciu a príťažlivú farbu. Jogurty sú hustejšie, sýtej farby a dokonalej chuti.

Mnohí zástancovia zdravého životného štýlu, napriek európskym smerniciam o prídavných látkach upozorňujú, že niektoré aditíva môžu spôsobovať zdravotné ťažkosti. Podieľajú sa na vzniku alergických reakcií i závažnejších zdravotných problémov najmä v prípadoch, keď človek zloženiu potravín nevenuje vôbec žiadnu pozornosť a nevšíma si varovné signály organizmu po ich konzumácii.

Aditíva na obaloch potravín

Súčasná legislatíva od výrobcov potravín vyžaduje vyznačenie prídavných látok na etikete tovaru. Skôr ako si povieme o vedľajších účinkoch aditív, pozrieme sa na niektoré prídavné látky. Funkciu umelých sladidiel, konzervačných látok, príchutí, aróm, zahusťovadiel, stužovadiel a stabilizátorov netreba predstavovať, pretože ich úlohy sú jasné zo samotného názvu.

Pre niektorých z nás môže byť záhadou skratka E. Ide v podstate o vyššie uvedené látky, ktoré majú okrem názvu aj označenie písmenom E s číselným kódom. Uvedené označenie platí pre krajiny Európskej únie a hovorí o bezpečnosti konkrétneho aditíva.

Napriek neustálemu testovaniu môžu prídavné látky spôsobiť nežiaduce reakcie v podobe tráviacich ťažkostí, nespavosti, podráždenosti, problémov s dýchacími cestami a kožné ťažkosti.

The European Food Information Council (EUFIC) za aditíva, ktoré môžu u citlivých ľudí spôsobiť problémy, zaraďuje:

  • Glutamát sodný, známy ako MSG, E621 – je využívaný na vylepšenie chuti a zástancovia zdravého životného štýlu jednoznačne odporúčajú, že tejto látke sa treba vyhnúť. Nachádza sa v konzervách, omáčkach či instantných polievkach, ale výnimkou nie sú ani rozličné slané sušienky.
  • Pod označením E102 je na obale potravín uvádzané žlté farbivo s názvom Tartrazín. Zaujímavosťou je, že v niektorých krajinách je uvedené aditívum zakázané. O jeho prítomnosti v potravinách svedčí žltá farba. Spektrum produktov, kde sa nachádza, je naozaj pestré. Výnimkou nie sú mliečne výrobky, pečivo ani detské sladkosti.
  • Do tretej kategórie patria nasledovné konzervačné látky:

Benzoány (E210 Kyselina benzoová, E211 Benzoan sodný, E212 Benzoát draselný, E213 Benzoát vápenatý) spôsobujú viacero alergických reakcií a mnohí odborníci ich považujú za rakovinotvorné.

Dusičňany (E249 Dusitan draselný, E250 Dusitan sodný, E251 Dusičnan sodný, E252 Dusičnan draselný) sú nebezpečné najmä pre ľudí, ktorí trpia alergiami a astmou. Využívajú sa najmä pri mäsových produktoch.

Siričitany (E220 Oxid siričitý, E221 Siričitan sodný, E222 Hydrogénsiričitan sodný, E223 Disiričitan sodný, E224 Disiričitan draselný, E225 Siričitan draselný, E228 Hydrogénsiričitan draselný) sa využívajú na konzervovanie ovocia a zeleniny, sú obsiahnuté v nápojoch alebo zemiakových produktoch. U niektorých ľudí môže vyvolať črevné ťažkosti, astmatické problémy a narúšajú vstrebávanie vitamínu B1 v organizme.

  • Umelé sladidlo Aspartam (E951) je známym umelým sladidlom, ktoré sa používa najmä v produktoch s lákavým označením „so zníženým obsahom cukru“ a pod. Jeho zastúpenie v potravinách je naozaj široké a vyvoláva bolesti hlavy, kožné problémy a u detí dokonca poruchy správania.

Ak vám záleží na zdraví a psychickej pohode, snažte sa potravinám, ktoré obsahujú uvedené Éčka vyhnúť. Urobte tak i v prípade, že daný produkt je doslova „nadopovaný“ rozličnými prídavnými látkami.

Zdroj: www.eufic.org


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Nebezpečné Éčka v potravinách. Ako sa im vyvarovať?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.