3 omega mastné kyseliny – prečo sú také dôležité?

Tinka

Častokrát počúvame o dôležitosti 3 omega mastných kyselín. Dostávame odporúčania, aké zdravé je príjimať ich v strave v určitom množstve. Na to, prečo sú také dôležité, sme sa pozreli aj my.

http://www.sxc.hu/photo/627564
9. DEC 2011

Kým sa vôbec dostaneme k tomu prečo sú také dôležité, spomeniem , čo to vlastne tie 3 omega mastné kyseliny sú. Pre mnohých kvôli zasveteniu do tajomstva o ktorom majú len minimálne informácie, pre iných o ich pripomenutie.

Asi si myslíte, že omega 3 mastné kyseliny sú výmysel posledných rokov, tak sa mýlite. Prvé poznatky o vplyve týchto kyselín na kardiovaskulárny systém priniesol výskum už v roku 1956. Ten dokázal súvis medzi nedostatkom mastných kyselín a častejším výskytom aterosklerotických zmien. Výskum hovoril aj o možnom vzťahu medzi omega 3 a infarktom myokardu, ale aj ischemických ochoreniach srdca.

Vo všeobecnosti teda možno povedať, že omega 3 kyseliny sú dôležité pre tvorbu prostaglandínu, čo je látka, ktorá reguluje rozširovanie ciev.

Kde všade ich môžeme nájsť?

Tieto kyseliny vo väčšom množstve nájdeme v rybách a kôrovcoch, tofu, mandliach, vlašských orechoch a v niektorých rastlinných olejoch, napríklad ľanovom či repkovom


Tak napríklad pre lepšiu predstavivosť až 1,8 gramu omega 3 kyselín nájdete:

v 100 gramoch lososa, 1,7 gramu v ančovičkách, 1,4 gramu má sardinka s kosťou, samozrejme, v 100 gramoch, 1,2 gramu má nakladaný atlantický sleď, 1 gram nájdete v 100 gramoch atlantickej makrele, 0,7 gramu je v 100 gramoch tuniaka bieleho, treska má v 100 gramoch asi 0,4 gramy týchto kyselín. V ustrici je asi 0,5 gramu a v hrebenatke 0,3 gramu.

Dôvody, prečo užívať Omega-3 kyseliny

Už o nich vieme čo sú a vieme aj, kde ich nájdeme. Otázkou ešte zostáva, prečo ich užívať? Dôvodov je naozaj veľa.

  • podporujú imunitný systém / zníženie rizika infekcií
  • znižujú hladinu LDL / "zlého" / cholesterolu a hladinu triglyceridov
  • znižujú riziko kôrnatenia tepien
  • znižujú riziká aterosklerotických ochorení
  • pomáhajú znižovať krvný tlak , napomáhajú účinnosti niektorých liekov na krvný tlak
  • majú schopnosť spomaľovať koaguláciu / zrážanie krvi /, ktorá môže viesť až k vzniku krvných zrazenín a mŕtvici
  • majú pozitívne účinky na miesta receptorov inzulínu v bunkových membránach
  • pravidelný a dostatočný prísun omega-3 pomáha udržovať správne funkcie nervovej sústavy, dochádza k zlepšeniu niektorých neurologických ochorení, pomáhajú pri psychických problémoch
  • majú významné protizápalové účinky - často slúžia pri podpornej liečbe niektorých ochorení, po niekoľkých mesiacoch ich užívania sa zistilo zníženie ranných stuhlostí kĺbov
  • tehotné ženy by si mali zaistiť pravidelnú konzumáciu omega-3 na zabezpečenie vývoja mozgu a očí plodu
  • ochrana a zlepšenie pleti

 

Nezabúdajme preto, že omega 3-mastné kyseliny sú zázrakom, ktorý nám ponúka príroda. Ich pravidelný príjem je jedno z najlepších rozhodnutí, aké môžeme pre svoje zdravie urobiť.


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - 3 omega mastné kyseliny – prečo sú také dôležité?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 

Podujatia

ďalšie ponuky
Vložiť podujatie môžu len registrovaní užívatelia.
Registrovať | Prihlásiť
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 2973
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.