13. JUN 2017

Bezlepkové špenátové halušky

Alžbeta Jánošíková

Čo tak si pripraviť tradičné slovenské jedlo v zdravom šate? Tieto špenátové halušky pripravené z pohánkovej a pšenovej múky podávané s kvalitnou bryndzou sú ideálnou obmenou za klasický variant.

Ako pravá gazdiná sa týmto výživným obedom zavďačíš celej svojej rodinke a ešte si aj na nich spoločne dobre pochutíte. Nehovoriac o tom, že do tela ešte dostanete aj vitamíny zo špenátu ☺ Mimochodom, hotové sú raz dva! Poďme sa teda spoločne pustiť do prípravy. 

Koľko porcií: 4 – 6 porcií 

Čas prípravy: 20 minút príprava + cca 10 minút varenie 

Čo budeme potrebovať? 

  • 450 g mrazeného špenátu
  • 200 ml mlieka 
  • 2 vajcia z voľného chovu 
  • 150 g pšenovej múky
  • 150 g pohánkovej múky
  • 2 lyžice kvalitného masla 
  • soľ

voliteľné: bryndza, kyslá smotana, cottage syr, mozzarela 

halusky

Zdroj fotografie: Jana Šimkovičová

Ako budeme postupovať? 

  • Mrazený špenát necháme rozmraziť. Odporúčam ho vytiahnuť cca 3 hodiny pred samotnou prípravou. 
  • Keď bude špenát úplne rozmrazený, zbavíme ho prebytočnej vody. 
  • Špenát zmiešame s ostatnými ingredienciami okrem masla. Malo by nám vzniknúť husté cesto. 
  • Halušky nasádzame do vriacej a osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch (cca 6 až 10 minút). 
  • Halušky prepláchneme studenou vodou a potrieme maslom. 
  • Hotové halušky môžeme podávať s bryndzou alebo kyslou smotanou.  

 

Tip: Špenátové halušky môžeme podávať aj s nastrúhanou mozarelou alebo cottage syrom. Pokiaľ nemáte problém s lepkom, pokojne použite hladkú špaldovú múku. 

Zdroj titulnej fotografie: Jana Šimkovičová


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Bezlepkové špenátové halušky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1286
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.