21. FEB 2013

Aktualita týždňa: Mikrovlnné rúry ožarujú potraviny a ničia ich výživovú hodnotu

Mirka

Je nevyhnutnou súčasťou každej modernej domácnosti. Používame ju dennodenne. V nevedomosti alebo z ľahostajnosti podkopávame vlastné zdravie a dávame ranu pod pás aj Zemi.

Pri zohrievaní jedál v mikrovlnke vznikajú rakovinotvorné látky a procesy, ktoré majú viacero negatívnych účinkov na ľudskú krv a imunitný systém. Konzumovanie „mŕtvych jedál“ vedie ku vzniku obezity a podvýživy. Tieto fakty potvrdili viaceré vedecké výskumy uskutočnené v posledných rokoch.

Veľa vedeckých pokusov siaha už do obdobia päťdesiatych rokov minulého storočia. Mnoho z nich sa uskutočnilo v Inštitúte rádiotechnológií v bieloruskom meste Klinsk. Tímy vedcov pozorovali, že v jedle dochádzalo ku chemickým zmenám, ktoré negatívne ovplyvňovali imunitný systém. Ľudia, ktorí využívali mikrovlnky boli náchylnejší na vznik rakoviny žalúdka a čriev. Tiež zistili, že dochádza k výraznému poklesu schopnosti organizmu použiť vitamíny skupiny B, C, E a tiež základné minerály. V mäse, mlieku a obilninách dochádza pri zohrievaní ku vzniku d-Nitrosodietanolamínu, ktorý je známou rakovinotvornou látkou. Z tohto dôvodu boli istý čas mikrovlnky v Rusku zakázané.

Zaujímavé je, že aj neskôr vykonané vedecké pokusy zistenia ruských vedcov potvrdili. Napríklad, v roku 2003 bola v časopise Journal of the Science of Food and Agriculture publikovaná štúdia španielskych vedcov, podľa ktorej brokolica zohrievaná v mikrovlnnej rúre stráca väčšinu troch kľúčových antioxidantov, ktoré bojujú proti rakovine.


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Aktualita týždňa: Mikrovlnné rúry ožarujú potraviny a ničia ich výživovú hodnotu

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.