12. NOV 2011

Ako si zdravo osladiť život

Tinka

Sladký život môže byť aj zdravý! Alebo zdravý život môže byť aj sladký :) Stačí úprava životosprávy a rovnica o zdravom a sladkom živote je na svete.

Vedeli ste, že kým si vy sladíte svoj život cukrom, vaše telo trpi?

Cukor je totiž neprirodzená chemikália. Pre jeho návykovosť a spôsob spracúvania ho lekári neváhajú porovnávať dokonca s heroínom! Hovoria o ňom ako o jednom z najničivejších narkotík. Ide totiž o neprírodnú hmotu vyprodukovanú priemyselnými procesmi. Heroín aj cukor sa získavajú veľmi podobným spôsobom rafinácie. Cukor vie byť poriadne zákerný. Po viacročnej konzumácii vám môže zničiť pankreas aj adrenalínové žľazy a naruší celý váš endokrinologický systém.

Čo sa deje s vaším telom, keď mu „doprajete“ cukor?


Pre náš organizmus je rafinovaný, čiže priemyselne spracovaný cukor mimoriadne škodlivý. Potvrdilo sa totiž, že je obrovskou záťažou pre naše trávenie. Spomaľuje prechod aj kvalitnej, zdravej stravy tráviacim systémom.

Keď si „doprajete“ cukor Vaše telo zažíva šok. Potrebuje vyššie dávky vitamínov skupiny B a minerálov, ako sú vápnik, horčík, chróm a zinok. Telo má zvýšené nároky na vlákninu a živiny. Okrem trávenia dostáva zabrať celý váš imunitný systém.

Ako teda sladiť zdravo?


Existuje obrovské množstvo náhrad cukru, až je takmer ťažké si z nich vybrať. Máme na výber buď umelé, alebo prírodné. Ľudia s cukrovkou a obezitou zväčša siahajú po tých umelých – niektoré z nich neobsahujú žiadne kalórie. Problém však zostáva aj po ich užití – chuť na sladké totiž nepotláčajú, najmä preto, že ako cukor takmer vôbec nechutia.

Zázrakom vo svete prírodných sladidiel je rastlinka stévia (Stevia rebaudiana, Bertoni). Jej výhonky sú sladšie ako med. Vysušené a pomleté listy stévie sú dokonca desaťkrát sladšie ako cukor. Už viac ako sto rokov ju poznajú v Brazílii a Paraguaji, kde ju požívajú na sladenie teplých nápojov. V Ázii ňou sladia napríklad ovsené kaše. U nás môžete stéviu momentálne kúpiť vo forme prášku, listov, sirupu, kvapiek či toboliek. Ak neviete, ako ju užiť, vhoďte jednoducho jeden lístok do teplého nápoja.

K prírodným sladidlám patrí aj Melasa. Melasa vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní trstinového cukru. Je to vlastne hustý čierny sirup s cennými výživnými látkami a s malým obsahom cukru vo forme glukózy a fruktózy. Kedysi bola hlavným zdrojom obživy u domorodého obyvateľstva a zistilo sa, že v tom období sa u nich takmer nevyskytovali také choroby ako rakovina, lepra, či tuberkulóza. Melasa tiež pozitívne pôsobí ako prevencia a pri liečbe reumy, kožných chorôb, tráviacich problémov, slabej imunity, anémie. Keďže obsahuje železo, jej konzumácia sa odporúča aj tehotným ženám. Je výborným zdrojom energie pre ťažko pracujúcich a pozitívne výsledky má aj pri liečbe vypadávania vlasov.

O javorovom sirupe ste určite už počuli aj on sa radí k prírodným sladidlám. Pochádza z krajiny javorových listov Kanady, ktorá je zároveň aj jeho hlavným svetovým dodávateľom. Vyrába sa odparovaním jarnej miazgy tohto stromu.

Veľa dobrého pre svoje zdravie spravíte už len tým, že nahradíte klasický biely cukor medom alebo hnedým trstinovým cukrom.


DISKUSIA K ČLÁNKU (1)

Diskusia k článku - Ako si zdravo osladiť život

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

Liška Eliška
Liška Eliška
 15.11.2011 9:32

Prave o toto sa snazim, nahradit biely cukor, lebo je skodlivy a pribera sa od neho smajlik - 17

 

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.