„Pokiaľ si niekto myslí, že o joge už vie všetko, mal by začať študovať odznovu,“ hovorí s úsmevom Jaroslav Pávek, učiteľ tradičnej jogy, školiteľ a majiteľ úspešného jogového štúdia Prakriti v Bratislave.
Stojím pri bio kúpalisku, kam chodíme zvyčajne v lete a rýchlo zvažujem, či chcem toto naozaj urobiť. Vliezť uprostred novembra do ľadovej vody, ktorá má dva stupne.
Biely jed. Tak cukor, ako aj jemne mletú múku nazýva väčšina ľudí. A predsa sa ho nedokážu vzdať a jeho spotreba neustále rastie.
Zimné športy majú svoje čaro, ale sú spojené aj so zvýšeným rizikom úrazu či vznikom omrzlín.
„Osobne mám veľmi rada kombináciu zeleniny a strukovín. Zvláštnosť receptu je vo vynikajúcej chuti, ktorú dodáva tomuto jedlu práve zmes korenia, ktorá je v ňom použitá. Zvyknem ho jedávať na obed alebo aj na večeru, najmä po výdatnom tréningu.“ vraví Jana Šimkovičová, autorka receptu a zakladateľka portálu CVIČTE.SK.
Svaly pod kontrolou, výrazné zlepšenie telesného jadra, silný zadok, mobilita v ramenách, vynikajúce koordinačné schopnosti... Tieto a mnohé iné výhody vám prinesie zaradenie obyčajnej stojky do tréningu.
Máte vo svojom okolí niekoho, kto už mesiace, či roky hovorí o tom, že by sa mal začať hýbať? Poradíme vám darčeky, ktorými ho motivujete slová zmeniť na realitu.
Kapusta, jogurt, kombucha a prezretý syr. Tieto kvasené potraviny majú špecifickú, prenikavú chuť, pre niekoho až príliš silnú, a preto radšej uprednostní chuťovo menej výrazné sacharidy. Benefity fermentovaných potravín sa však nedajú poprieť.
Nemáte radi behanie vo vetre? Určite nie ste sami. Vietor sa často považuje za veľmi nepriaznivý faktor pre beh. Nižšie však uvediem niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vyťažiť aj počas veterných dní zo svojho tréningu maximum.
Ideálne podmienky na beh sa vyskytnú zriedka. Raz je zima, inokedy teplo, no práve tu platí to staré známe porekadlo: „Nie je zlé počasie, len zlé oblečenie“.