26. MÁJ 2017

Repkový olej vo výžive športovcov. Preto patrí do kuchyne aktívnych ľudí

redakcia

Čím je športovec aktívnejší, tým viac energie spotrebuje, to je jednoduchá matematika. Kľúčové je teda to, čo je, aby si doplnil potrebnú energiu.

„Jej zdrojom sú predovšetkým sacharidy a tuky prijímané v strave. Ich vzájomný pomer závisí od druhu a intenzity cvičenia. Takže najmä športovci by mali dodržiavať zásady správnej výživy. Odporúča sa konzumovať dobré tuky. Ich zdrojom sú napríklad rastlinné oleje, ako je repkový olej,“ potvrdzuje odborníčka na výživu MUDr. Katarína Babinská, PhD.

Rastlinné oleje, napríklad repkový, obsahujú najcennejšiu skupinu mastných kyselín, ktoré ľudské telo neprodukuje. Preto by sme si ich mali zabezpečovať v strave. Kyseliny ALA a LA (blahodarné účinky pri požití najmenej – 2 g ALA a 10 g LA za deň)1 zo skupiny omega-3 sú potrebné pre normálny vývoj dieťaťa a tiež pomáhajú udržiavať normálnu hladinu cholesterolu v krvi. Vo väčšine európskych krajín je úroveň spotreby omega-3 mastných kyselín príliš nízka.2

Rastlinné oleje, zdroj esenciálnych mastných kyselín, sú pre ľudské telo cennejšie, ako tuky živočíšneho pôvodu.3 Práve repkový olej sa vyznačuje optimálnym zložením mastných kyselín medzi populárnymi rastlinnými olejmi. Obsahuje najmenej pre naše telo nepriaznivých nasýtených mastných kyselín (ich obsah je 2x nižší než v olivovom oleji alebo slnečnicovom oleji) a má až 10-krát viac omega-3 kyselín ako olivový olej. Pamätajme, že dobrým zdrojom týchto látok je rovnako rafinovaný olej, aj za studena lisovaný repkový olej. 4

Musíme však brať do úvahy nielen množstvo, ale aj pomer mastných kyselín obsiahnutých v repkovom oleji. Z hľadiska ľudskej výživy má repkový olej ideálny pomer omega-6 k omega-3, približne 2:1. 5

Aj pri náročnom športovaní by sme mali pamätať na repkový olej vzhľadom na fakt, že obsahuje vitamíny E, K a provitamín A. Prvý z nich má antioxidačné účinky a pomáha chrániť telo pred voľnými radikálmi, zatiaľ čo vitamín K podporuje normálnu zrážanlivosti krvi a udržanie zdravých kostí. Tuky sú koncentrovanou formou energie a chránia nás pred tepelnými stratami.

Športovec môže využiť v kuchyni repkový olej na veľa spôsobov. Rafinovaný repkový olej si udržuje čerstvosť dlhšie, pretože má veľmi dobrú oxidačnú stabilitu. Je vhodný do šalátov a hodí sa aj na vyprážanie a v porovnaní s ostatnými tukmi má o 5%-10% menšiu energetickú hodnotu, pretože ľahko odtečie z vypraženého pokrmu. 6

- -

1-  Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006

2-  Connor W.E. “Importance of n-3 fatty acids in health and disease”. Am. J. Clin. Nutr., 71(suppl), 171-175S, 2000

3-  J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.
4-  Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006.
5- Davidson, Passmore 1971, Ziemlański, Budzyńska-Topolowska 1991, Macrae i in. 1993, Mayes 1995, GISSI- Prevenzione Trial 1999, Simpolous 1999, Connor 2000, Albert i in. 2002, Kłosiewicz-Latoszek 2002, Kolanowski i in. 2004, Harris 2005, Hodgson, Mori 2005, Simpolous 2005, Ausman 2006, Kozłowska-Wojciechowska 2006, Zatonski i in. 2008, www.eufic.org
6- Krygier K. „Właściwości użytkowe rafinowanego oleju rzepakowego”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s. 89-92

podpora 2

Zdroj fotografie: PR

Zdroj titulnej fotografie: Shutterstock


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Repkový olej vo výžive športovcov. Preto patrí do kuchyne aktívnych ľudí

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1325
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.