5. AUG 2011

Kedy sú cereálne výrobky zdravé?

Tinka

Cereálne výrobky sú vo všeobecnosti odporúčané ako zdravá výživa, ktorú by sme určite mali zahrnúť do nášho jedálnička. Ale nie všetko, čo sa nazýva cereálne, je aj zdravé. Nasledujúci článok je o tom, načo si dať pri cereáliach pozor.

Cereálie - celozrnný výživový doplnok obsahujúci: vitamíny skupiny B - kyselina pantothenová, niacin, riboflavin, thiamín, minerálne látky - draslík, horčík, jód, mangán, meď, vápnik, zinok, železo, antioxidanty - vitamín E, selén, fytochemikálie. Aj takto by sme mohli charakterizovať cereálne výrobky. A ako to s nimi naozaj je?

Cereálie obsahujú málo tuku

Obsah tuku v obilninových zrnách je naozaj nízky, a pritom ide o takzvaný zdravý tuk. Podľa odborníčky na výživu Alžbety Béderovej napríklad ovos obsahuje asi 5 % tuku, no klíčky môžu obsahovať až 23 % esenciálnych mastných kyselín. Ovos obsahuje aj ďalšie pre náš organizmus prospešné tukové zložky, dôležité najmä pri prevencii srdcovocievnych ochorení. Zdravé sú aj ľanové semienka, ktoré obsahujú olej.

Ale pozor!

Pri nadmernej konzumácii ovsených vločiek a teda viac ako 300 gramov denne, sa podľa odborníčky môže u človeka objaviť nedostatok vápnika, zinku alebo železa. Ovos obsahuje kyselinu fytovú, ktorá ich viaže do formy, ktorú naše telo nedokáže využiť. Rizikom konzumácie vločiek vo veľkých množstvách je aj hrozba zvýšeného obsahu cudzorodých látok. Ako kadmium, ktoré sa nachádza v pôde a ďalšie ťažké kovy. Treba dávať pozor aj na správne skladovanie, pretože v teplom a vlhkom prostredí sa v nich môžu objaviť mykotoxíny - prírodné jedovaté látky.

Sú cereálie vhodné na raňajky?

Pre mnohých ľudí predstavujú raňajky zložené z cereálnych výrobkov, ako sú müsli alebo kukuričné lupienky vzor každodenných raňajok. Avšak neexistuje žiadna poučka o tom, či by človek mal müsli výrobky konzumovať ráno, alebo večer. V každom prípade však nie je vhodné systematicky preferovať cereálie na úkor iných druhov jedla.

Cereálie však môžu tvoriť napríklad skvelú bodku za raňajkami. Stačí hrsť kukuričných vločiek s troškou ľanových semienok, zaliata odtučneným mliekom. Kombinácia cereálnej zmesi s mliekom je z hľadiska zdravej výživy dobrou voľbou. Aj keď v takýchto raňajkách chýba dávka zeleniny, ktorú by mal človek v ideálnom prípade konzumovať niekoľkokrát za deň.

Ak už cereálie, tak obyčajné ovsené vločky, ktoré si môžete dochutiť čerstvým ovocím, bez pridania cukru či sirupu, pretože väčšinou sú cereálie smažené na oleji a teda s vysokým obsahom tukov a cukru.

Vo všeobecnosti platí, že nie všetky cereálne výrobky sú zdravé

Za zdravé môžeme považovať tie obilninové výrobky, ktoré obsahujú dostatok nevstrebateľnej vlákniny, minerálov a vitamínov: Určite k nim nepatria sladkosti z bielej múky a tuku, dochucované sladké cereálne zmesi, ani müsli tyčinky obalené v poleve, s vysokým obsahom cukru.

Tie zvyknú chutiť najmä deťom a mnohí rodičia ich považujú za vhodnú desiatu. To je úplne mylná predstava. Ak niečo obsahuje cereálie, nemusí to byť automaticky zdravé. Dôležité je, čo obsahuje okrem nich! Ak chceme mať istotu, že cereálna zmes bude pre náš organizmus prospešná, namiesto kupovania hotových müsli výrobkov by sme si ju mali pripravovať sami.

 


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Kedy sú cereálne výrobky zdravé?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 852
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.