21. FEB 2013

Granátové jablko proti rakovine, nadváhe i k zlepšeniu potencie

Mirka

Hoci sú granátové jablká súčasťou mnohých kultúr stáročia, ťažko by sme hľadali ovocie, ktoré bolo v poslednej dobe podrobené toľkým vedeckým výskumom. Výsledky potvrdili to, čo ľudoví liečitelia v krajinách, odkiaľ granátové jablká pochádzajú, vedeli už dávno.

O tom, že granátové jablká (Punica granatum) sú pokladom pre zdravie, verili už Peržania. Viaže sa k nim množstvo legiend. Podľa jednej z nich v rajskej záhrade ochutnala Eva práve granátové jablko. Pre Egypťanov boli symbolom nesmrteľnosti, preto mŕtvych pochovávali s týmito ovocnými plodmi.

Zázračné antioxidanty a granátové jablko

Antioxidanty sú látky, ktoré chránia ľudské bunky pred škodlivým vplyvom voľných radikálov. Voľné radikály číhajú v okolitom prostredí alebo sú produktom činností prebiehajúcich v ľudskom tele. Výskytu nepriateľov pevného zdravia je nemožné zabrániť, ale existuje šanca neutralizovať ich vplyv.

Kalórie, vitamíny, minerály a ďalšie živiny... Ktoré sú to?

Granátové jablká sú plné výživných látok. Ideálny čas na ich konzumáciu, podobne ako pri ostatných druhoch ovocia, je kvôli obsahu sacharidov dopoludnia. V priemere obsahujú 83 kalórií na 100 gramov. Sú bohaté na rozpustnú i nerozpustnú vlákninu, ktorá v našom jedálničku stále chýba. I preto sa pravidelná konzumácia granátových jabĺčok odporúča pri problémoch s trávením a črevami.

100 gramov granátových jabĺk pokryje skoro 20-percentnú potrebu vitamínu C. V hojnej miere sú zastúpené aj vitamíny skupiny B, vitamín A, E, K, draslík, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén a zinok.

Zaujímavosťou je obsah látky s názvom punicalagín, ktorý sa hojne vyskytuje najmä v šťave z granátového jablka. Podľa vedeckých výskumov je táto látka spolu s tanínmi bojovníkom proti srdcovým chorobám a škodlivým voľným radikálom, ktoré spôsobujú rakovinu prsníka, prostaty a hrubého čreva.

granatove jablko

Aké sú hlavné zdravotné výhody týchto exotických plodov?

Zdravotné benefity vychádzajú najmä z antioxidačných vlastností granátového jablka. Medzi najznámejšie patria:

  • Granátové jablká sa osvedčili ako prevencia voči vysokej hladine cholesterolu v krvi a vysokému krvnému tlaku, ktorý spôsobuje infarkt, aterosklerózu a kôrnatenie tepien.
  • Semienka a šťava z granátového jablka zlepšuje zásobovanie ciev kyslíkom, čo je prospešné pre pacientov s ischemickou chorobou srdca.
  • Vysoké dávky vitamínu C, E,  draslíka a ďalších antioxidačných látok chránia bunky, sú prevenciou voči rakovine prostaty a prsníka.
  • Sú nápomocné pri hnačkových ochoreniach a žalúdočných problémoch.
  • Antioxidanty v granátovom jablku zabraňujú vzniku oxidačného stresu, ktorý vyúsťuje do chronických zápalov, cukrovky, reumy, Alzheimerovej choroby, šedého zákalu atď. atď.
  • Pomáhajú pri riešení problémov s obezitou, nadváhou i cukrovkou, pretože ovplyvňujú metabolizmus lipidov a glukózy.
  • Zlepšuje potenciu u mužov i žien, kde ovplyvňuje produkciu hormónov.

Ako chutia najlepšie?

Pokiaľ uprednostňujete pred konzumáciou samotných plodov čerstvé šťavy, čistý džús môže byť horkastý. Jeho chuť zlepšíte, ak pridáte niekoľko kvapiek citrónu a zázvoru. Táto vitamínová bomba sa hodí aj ako prevencia v chrípkovom období. Semienka nepatria, rozhodne, do smetného koša. Sú plné živín a svojou jedinečnou chuťou ozvláštnia šaláty.

Nemáte k dispozícii denne čerstvé granátové jablká?

Hoci neexistuje 100-percentná náhrada čerstvého ovocia, dávky dôležitých látok možno doplniť aj formou výživových doplnkov. Extrakty z granátového jablka sa odporúčajú pre ľudí so srdcovými chorobami, vysokým tlakom a cholesterolom i ako účinná prevencia proti civilizačným ochoreniam.

 


DISKUSIA K ČLÁNKU (1)

Diskusia k článku - Granátové jablko proti rakovine, nadváhe i k zlepšeniu potencie

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

evid555
evid555
 19.8.2016 11:34

Veľmi pekný článok, ak by niekoho zaujímali aj nutričné hodnoty granátového jablka, nech sa páči https://detoxtela.sk/granatove-jablko/

 

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.