9. MAR 2012

Cukor je hotový diabol nielen pre tých, ktorí chcú schudnúť

Mia

Všetci vieme, aké ťažké je vzdať sa cukru. No ak nevyobcujeme tohto démona zo svojho jedálneho lístka, nikdy z nás nebudú chudí ľudia.

Poobzerajte sa po kuchyni a uvedomte si, z koľkých miest na vás striehne tento diabol. I z miest, o ktorých by ste to nepredpokladali. Prečítajte si, z čoho sa skladajú vaše potraviny, ktoré konzumujete. Cukor je ako droga a výrobcovia potravín vedia, že keď ho budú pridávať do svojich výrobkov, budete sa vracať a chcieť čoraz viac a viac.

Aký cukor je zlý?

V najjednoduchšej forme je cukor šťava cukrovej repy a trstiny. Plodina - to musí byť v poriadku, nie? Aj to je v poriadku, ak sa používa v surovej, najjednoduchšej forme. No počas rafinovania sa zničia všetky enzýmy, vláknina, vitamíny a minerálne látky. Najprv sa izoluje šťava. Tá sa potom varí, aby zhustla a vykryštalizovala. Potom sa odstredí a oddelí sa sirup. Potom sa cukor umyje, prefiltruje, aby sa odstránili všetky necukrové zložky a získal bielu farbu. Napokom sa cukor vysuší a naporciuje.

Ako vidíte, rafinovaný cukor nemá nijakú nutričnú hodnotu. A zvyčajne sa pridáva do jedál, ktoré obsahujú kopce cukru, prázdnych kilojoulov a cholesterol. Takže pre obsah cukru sa stanete závislými od potraviny, ktorá má vysoký obsah nasýtených tukov a kilojoulov. Rafinovaný cukor ako jednoduchý sacharid sa dáva do súvislosti s hypoglykémiou, prebujnením kvasiniek (skontrolujte si spodnú bielizeň), oslabenou imunitou, hyperaktivitou, poruchami pozornosti, zubným kazom a nerovnováhou neurotransmiterov v mozgu.

Navyše budete vďaka rafinovenému cukru čoraz tučnejší. Prebytočné zásoby tuku sa ukladajú v pečeni ako glykogén. Keď je však pečeň plná tuku, prebytočné množstvo sa vracia do krvného obehu ako mastné kyseliny. Hádajte, kde skončí... Správne, na vašich bokoch, bruchu, stehnách a zadku!

Zdravé a sladké, to chem!

Týmto všetkým nechcem povedať, že jakživ nesmiete zobrať do úst nijeké keksy. Len vám chcem odporučiť, aby ste namiesto rafinovaného cukru volili prírodné, zdravšie alternatívy. Napríklad ako prvý sa odporúča agátový nektár alebo sirup. Toto sladidlo s vysokou vyživovou hodnotou môže byť prospešné pre vaše zdravie. Neobsahuje konzervačné látky a surová šťava (absolútne bez úprav) obsahuje vitamíny a minerály. Pomaly sa vstrebáva do krvného obehu, a preto nemá dramatický vplyv na hladinu cukru v krvi. Môže sa použiť namiesto cukru v akomkoľvek výrobku alebo recepte.

Ďalšie vynikajúce sladidlo - steviozid - sa vyrába z rastliny (stévia), pochádzajúcej z Paraguaja. Japonci už niekoľko desaťročí používajú toto zázračné sladidlo, Juhoameričania celé stáročia. Stámilióny ľudí na celom svete ho používajú na vyrovnanie hladiny cukru v krvi, aby sa zbavili návyku na sladké a napomohli tráveniu. Steviozid je navyše známy svojimi antimikrobakteriálnymi vlastnosťami (zabraňuje rastu baktérii). Toto prírodné sladidlo, nemá nijaké kilojouly, nijaký glykemický index (čiže nemení hladinu cukru v krvi) a je vhodné pre diabetikov.

Taktiež dobré náhrady rafinovaného cukru sú trstinová šťava, nerafinovaný trstinový cukor (sucanat), sirup z hnedej ryže, jačmenný sladový sirup, hnedý trstinový cukor, nerafinovaný repný cukor, datľový sirup, javorový sirup, melasa a čierna melasa. Všetky tieto prírodné sladidlá obsahujú látky prospešné pre zdravie, napríklad enzýmy, vápnik, železo, draslík, bielkoviny, vitamíny skupiny B, horčík, chróm, vlákninu a kyselinu listovú.

Nie, netrvdím, že by ste denne mali zjesť tri porcie jedla s prirodzeným sladidlom. Chcem povedať len toľko, že môžete jesť aj sladkosti. Len sa zamyslite nad tým, aké a koľko ich skonzumujete. Mnoho tzv. vegánskych sladkostí kúpite v obchodoch s biopotravinami. Stačí len zistiť, čo vám najviac chutí. 


DISKUSIA K ČLÁNKU (1)

Diskusia k článku - Cukor je hotový diabol nielen pre tých, ktorí chcú schudnúť

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

cyrus
cyrus
 11.3.2012 8:35

Pekny clanok! Ostala som prekvapena, ked som zistila, ze cukor je dokonca aj v koreni?! To uz mi pride vela, ze korenie na paradajky a mozeralu od Podravky tvori temer polovica cukor...

 

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 851
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.