19. AUG 2012

Čo možno neviete o zelenom čaji

Znalci obľubujú zelený čaj hlavne pre jeho originálnu, lahodnú a ničím nezameniteľnú arómu. Odborníci však zistili, že tento čaj môže poskytovať aj ochranu pred nádorovými ochoreniami kože.

V laboratóriu toto ochorenie umelo vyvolali u poranených zvierat tak, že im natierali kožu silnými rakovinotvornými látkami. Výsledok? Koža zvierat ošetrená lístkami zeleného čaju, pôsobeniu týchto látok tvrdošijne odolávala. Zaujímavé na tom je, že im popri tom zmizli niektoré kožné útvary ako napr. bradavice.

Túto ochrannú vlastnosť zeleného čaju vedci pripisujú tzv. polyfenolom, ktoré zelené lístky obsahujú. Zvieratá, ktoré ich počas pokusu prijímali v potrave, boli chránené dokonca aj proti škodlivým účinkom UV – žiarenia. Nezabudnite si preto aj na dovolenku pribaliť pár lístkov zeleného čaju. Pri jeho kúpe buďte ostražití. K čaju sa nesmie dostať kyslík, ktorý ho znehodnocuje, musí byť krásne zelený aj v sušenom stave.

Väčšinou u nás predávajú zelené čaje takmer hnedej farby, čo svedčí o ich veľmi nízkej kvalite. Samozrejme taký čaj nemá liečivé účinky. Keď si kúpite dobrý zelený čaj, ktorý vôbec nie je lacný, skladujte ho na tmavom suchom mieste v porcelánových alebo plechových škatuliach. Lepšie sú plechové, lebo sa cestou na dovolenku nerozbijú. Inak zelený čaj sa často predáva v krásnych škatuliach, do ktorých si potom môžete odkladať trebárs gombíky alebo cukríky.

Príprava zeleného čaju sa od prípravy čierneho čaju líši tým, že voda po zovretí sa nechá pár minút ochladiť a až potom sa čaj zaleje. Inak je postup rovnaký. Do horúceho džbánu nasypeme lístočky čaju, približne jednu lyžičku na šálku a až keď sa lístočky zohrejú, zalejeme ich vodou. Dve minúty ho necháme lúhovať na povzbudenie a 3,5 minút na upokojenie.

Večer by sa mal piť čaj dobre vylúhovaný, aby nenastali problémy so spánkom. Ak vám trocha studeného čaju zostane, urobte si zábal na oči. Silno namočte dva vatové tampóny a na desať minút si ich dajte na privreté oči. Pomáha aj proti opuchom. Dobré je umývať si tvár aspoň raz do týždňa zeleným čajom. Zistilo sa dokonca, že odvar zo zeleného čaju je významným pomocníkom pri boji proti plesniam. Niekedy stačí preventívne si v ňom máčať nohy. Teraz v lete je skvelé dať si studený zelený čaj s kockami ľadu a sezónnym ovocím, alebo čerstvými bylinami ako sú mäta, medovka, čučoriedkový konárik aj s plodmi, ruža…

Zdroj text a foto: http://blog.eugenika.sk/

DISKUSIA K ČLÁNKU (1)

Diskusia k článku - Čo možno neviete o zelenom čaji

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

paldenko
paldenko
 20.8.2012 20:05

skúste skoro zázračný koktejl zo zeleného jačmeňa, chlorelly, super ovocia goji, acai a acerola spolu so vzácnym japonským čajom matcha a k tomu maté, ženšen, maca a probiotické kultúry. všetko v jednom nápoji ktorý chutí vynikajúco. všetko v 100% bio kvalite a fairtrade.. amazinggrass uz aj na slovensku http://www.super-food.sk smajlik - 9

 

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.