14. NOV 2016

Načasovanie jedla pri diéte je dôležité. Čím sa riadiť?

redakcia

Rád a návodov ako schudnúť, je neúrekom. Týka sa to aj počtu jedál, ktoré by sme mali denne zjesť, aby sme schudli.

Niektorí odborníci radia jesť 5 – 6 ráz denne v menších dávkach. To znamená, že energiu dopĺňame zhruba každé 2 až 3 hodiny. Základom sú raňajky, nasleduje desiata, obed, olovrant, večera a poprípade aj druhá ľahká večera, napríklad vo forme proteínového nápoja.  Výhodou tohto spôsobu načasovania jedla je to, že si počas dňa udržujeme stabilnú hladinu krvného cukru (samozrejme, za predpokladu, že jeme vhodné jedlá), a teda nepociťujeme nepríjemný hlad. Rizikom spočíva v tom, že ak nedodržíme stanovené množstvo pokrmov (kalórií) a na tanier si dáme viac, môžeme pribrať, aj keď jeme často.

Medzi výživovými poradcami či fitnes trénermi nájdeme aj takých, ktorí odporúčajú jesť vtedy, keď sme hladní. Napríklad zástancovia tzv. „tukového“ metabolizmu, kde 70 – 75 % jedálnička tvoria tuky, 15 % bielkoviny a 10 – 15 % sacharidy, tvrdia, že výhodou tohto systému stravovania je to, že človeku postačí, keď sa naje 2 – 3 razy denne. Tak mu skvelo funguje metabolizmus a ušetrí čas, ktorý by venoval príprave jedla a samotnému jedeniu.

Vzniká tu teda otázka, čo je pre chudnúceho človeka lepšie. V prvom rade si treba uvedomiť, že je na nás, aký spôsob stravovania si vyberieme, ak chceme schudnúť. Mal by však spĺňať jedno dôležité pravidlo – ak si poviete, že „takto“ sa dokážete stravovať po celý život, zvolili ste si správne.

Potvrdzuje to aj štúdia dvoch odborníkov na fitnes a výživu. Brad Schoenfeld, Ph.D., C.S.C.S. a Alan Aragon si položili otázku, či je z hľadiska redukcie hmotnosti lepšie jesť často, alebo menej často. Na základe svojej štúdie nezistili žiadny rozdiel v úbytku hmotnosti medzi ľuďmi, ktorí jedli často, alebo menej často. Rozhodujúci bol denný príjem kalórií. To znamená, že podľa týchto odborníkov by si mal človek zvoliť tú možnosť, ktorá mu sedí za predpokladu, že presne dodrží stanovený denný príjem energie.

Vyhovuje vám pravidelné a časté stravovanie? Stavte na krabičkovú diétu

Tvorcovia krabičkovej diéty sú zástancom toho, že človek by mal jesť 5-krát denne v pravidelných intervaloch. Na tomto princípe je založený ich systém stravovania, ktorý garantuje nielen trvalú stratu hmotnosti, ale aj zdravie a vitalitu, pretože ponúkané jedlá sú ľahké, zdravé, chutné a výživné.

edieta evelyn

Zdroj foto: pixabay.com


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Načasovanie jedla pri diéte je dôležité. Čím sa riadiť?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.