20. SEP 2016

Desiatový koláčik bez lepku a mliečnej bielkoviny

Zdravá a chutná náhrada sladkostí nielen pre deti. 

Potrebujeme:

  • 150 g kokosovej múky (nie strúhaného kokosu)
  • 90 g teffovej múky
  • 45 g slnečnicovej múky
  • 100 g kokosového cukru alebo trstinového
  • 35 g mandlí (lúpaných bio)
  • 100 g sušených nesírených brusníc 
  • 70 g domácich vlašských orechov
  • 4 vajcia (váha cca 210 g)
  • 60 g kokosového oleja bio
  • 50 g pomarančového tahini – ak ho nezoženiete, dajte obyčajné tahini a malú lyžičku pomarančovej sušenej kôry bio
  • 0,5 l mandľového mlieka
  • 1 kávová lyžička mletej škorice cejlónskej
  • prášok do pečiva bezfosfátový (17 g)

Postup:

Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Na tento druh koláčikov je vhodná silikónová forma. Môžete si vybrať detský motív, aký sa vám páči, ale nesmie byť priveľmi tvarovaný. Ja som použila jednoduché ,,tehličky”. Mali by byť hlboké aspoň 1,8  až 2 cm.

Orechy a mandle nasekáme na drobné kúsky. Vo väčšej mise zmiešame múky, zalejeme mandľovým mliekom, premiešame a necháme chvíľu, cca 3 minúty postáť. Pridáme vajíčka, tahini a roztopený kokosový olej, nie však horúci. Premiešame. Pridáme cukor, škoricu, prášok do pečiva, orechoviny, brusnice a miešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. Vznikne nám hustá hmota, nie však ako klasické linecké cesto. Táto hmota musí byť vlhká a mäkšia. Ak sú vajíčka menšie, pridáme ešte do 1 dcl mandľového mlieka. Zmesou naplníme vhodnú silikónovú formu kúsok pod okraj. Pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia cca 25 minút. Vyklopíme po vybratí na drevenú dosku a necháme vychladnúť. Koláčik uzavrieme do vzduchotesnej nádoby, vydržia mäkké  3 až 4 dni.

Zdroj: horecka.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Slivkový pájSlivkový páj

Koláč zo špaldovej múky, s mandľami a slivkami.

 

Datlový cheesecake so škoricouDatlový cheesecake so škoricou

Lahodný raňajkový koláčik alebo aj dezert, ak chcete, má opäť zdravú príchuť.

 

Makové muffiny s mrkvou a malinamiMakové muffiny s mrkvou a malinami

Vláčne, mäkké a jemné ako pena napriek tomu, že obsahujú zeleninu. 


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Desiatový koláčik bez lepku a mliečnej bielkoviny

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.