Slovenské superpotraviny: paradajky

Adela Jasenovcova

V dennej dávke poskytujú rajčiaky 38% vitamínu C, 30% vitamínu A a 18% vitamínu K. Znižujú tuk a cholesterol v tele. Aj preto sa považujú za slovenské, aj svetové superpotraviny.

Slovenské superpotraviny: paradajky
Zdroj: pixabay.com
19. AUG 2018

Prvé paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky, konkrétne z okolia pohoria Ánd, hoci jeho používanie ako potraviny iniciovali Mexičania. Neskôr sa tieto plody rozšírili po celom svete počas španielskej kolonizácie. U nás sa im darí fantasticky a to najmä v južných okresoch. Dozrievajú až do neskorej jesene a majú lahodnú sladkastú chuť.

Zaujímavosti o paradajkách

Existuje viac ako sto odrôd rajčiakov alebo paradajok - maličké druhy veľké ako hrozno, slivka a cherry paradajky. Ideálne do teplej, aj studenej kuchyne. Vďaka svojej plnej chuti môžu byť využité na mnohé spôsoby: sušené na slnku, grilované, do domáceho gulášu, ako krémová omáčka, pasta, kečup, džús, na hrianku, či ako skvelá polievka pre vegánov a vegetariánov.

Pizza bez paradajkovej salsy by bola zrejme nekompletná, rovnako ako šalát, kombinovaný s ďalšími druhmi zeleniny. Skvele sa dopĺňa s cibuľou, cesnakom a uhorkou. Ak si šalát posypete čerstvou bryndzou a dochutíte bylinkami, získate zdravú bombu, zloženú až zo šiestich slovenských superpotravín.

Prečo sú paradajky zaradené medzi superpotraviny?

Predovšetkým sú bohaté na flavonoidy a iné fytochemikálie, ktoré majú anti-karcinogénne účinky. Jedným z nich je lykopén, karotenoidný antioxidant, ktorý dodáva ovociu a zelenine ako sú paradajky a melóny ružovú alebo červenú farbu. Viac ako ostatné karotenoidy, lykopén môže výrazne znížiť riziko mozgovej príhody a rakoviny prostaty.

Ďalšie menej známe fytonutrienty nachádzajúce sa v paradajkách zahŕňajú:

  • Flavonoly: rutín, kaempferol a quercetin
  • Flavonóny: naringenín a chalkonaringenín
  • Hydroxyškoricové kyseliny: kyselina kávová, kyselina ferulová a kyselina kumarová
  • Glykozidy: esculeozid A
  • Deriváty mastných kyselín: kyselina 9-oxo-oktadekádiénová.

 

Recept na super Gaspacho z paradajok:

gaspacho ebook superfoods

Suroviny:

  • 5 ks paradajok
  • 1 menšia uhorka
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • kúsky ošúpaného jablka
  • listy bazalky
  • petržlenová vňať
  • štipka soli a štipka čierneho korenia
  • vajíčko na tvrdo na dochutenie

Postup:

Paradajky zbavíme šupky. Ideálne tak, že ich na chvíľu vložíme do vriacej vody a keď praskne šupka, vyberieme ich z vody. 
Vložíme ich do mixéra. Pridáme ošúpanú uhorku, cesnak, olivový olej, bylinky, soľ, korenie a všetko spolu rozmixujeme. Jablko pridať nemusíte. Je pre tých, ktorým je cesnak ťažký na žalúdok. Rozmixovaný nápoj dáte schladiť do chladničky.
Ak chcete gazpacho využiť ako polievku, ktorá vás viac zasýti, pridajte si na vrch nakrájanú uhorku alebo vajíčko natvrdo. Ak nie ste vegáni, môžete si jedlo duchutiť aj nastrúhaným parmezánom.

Dobrú chuť!


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Slovenské superpotraviny: paradajky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 2063
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.