Nepriberajte z veľkonočných koláčov, 
urobte si tieto zdravé chuťovky

redakcia

Milujete veľkonočné tradície, ale tento rok by ste chceli koláče a ťažké mäsové pochúťky vymeniť za niečo ľahšie? S pomocou čerstvej zeleniny a trochou fantázie si môžete si pripraviť nápadité dezerty z mrkvy alebo vajec. Okrem zeleniny nezabudnite na zdravé tuky, napríklad repkový olej.

Veľká noc recepty repkovy olej
Zdroj: PR, Shutterstock
22. MAR 2018

Tekutý repkový olej je ideálny na pečenie koláčov z piškótového cesta alebo prípravu zálievok, šalátov či majonéz.[1] Tento olej môžete použiť na prípravu chutných pochúťok na Veľkú noc. S ním sú jedlá nielen dobré, ale tiež cennejšie pre naše telo. Repkový olej má vynikajúce zloženie mastných kyselín a obsahuje najmenej nezdravých nasýtených mastných kyselín medzi rastlinnými olejmi (obsah je dvakrát nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji).[2] Má tiež vysoký obsah vitamínu E, provitamínu A.[3] Nie sú potrebné veľké množstvá. Už dávka cca dvoch lyžíc repkového oleja denne úplne pokrýva fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 u človeka.[4]  Veľká noc môže byť oveľa chutnejšia, práve s repkovým olejom, ktorý ma na Slovensku veľkú tradíciu.


Mrkvickove tiramisu

Mrkvičkové tiramisu

Ingrediencie na 4 stredne veľké poháre:

  • 2 šálky ovsených vločiek
  • niekoľko kúskov melóna a kiwi
  • hrsť hrozienok, orechov
  • 4 malé mrkvy
  • 4 malé balenia jogurtu
  • 300 g údeného alebo plesnivého syra
  • 2 strúčiky cesnaku
  • repkový olej

Postup:

Môžete si urobiť slanú, ale tiež sladkú verziu tohto mrkvičkového tiramisu. V  sladkej verzii by mala byť pripravená zmes z vločiek, orechov, hrozienok a repkového oleja. Pečieme chvíľu, aby sme získali správnu konzistenciu. Potom zmes vložíme do pohára, preložíme vrstvou jogurtu a striedame. Z melónu a kiwi vyrobte mrkvu a ozdobte tiramisu. Pri slanej verzii je postup rovnaký, ale nepridávame orechy a hrozienka. Miesto jogurtu použite syrový krém – strúhaný syr s cesnakom a kvapkou repkového oleja. A ako ozdobu môžeme použiť na kvapke repkového oleja orestované malé mrkvy.

Vajickova zahrada

Vajíčková záhradka

Ingrediencie:

  • 7 vajec
  • 7 veľkých hríbov, napríklad portobello
  • 1 červená paprika
  • čierne korenie
  • hrsť pažítky
  • 300 g údeného alebo plesnivého syra
  • cesnak
  • repkový olej


Postup:

Vajíčka uvaríme natvrdo, z korenia a nakrájanej papriky vytvorte výzor kuriatka. Hríby usmažte na repkovom oleji. Syr nastrúhajte, zmiešajte s pretlačeným cesnakom a repkovým olejom. Huby naplňte zmesou, potom pridajte ozdobené vajíčko a okolo neho dajte pažítku.

 

[1] Krzymański J. „Skład chemiczny oleju rzepakowego na tle innych olejów roślinnych”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s.47-56

[2] Krygier K. “Światowa i krajowa pozycja oleju rzepakowego jako surowca oleistego”. Przem.Spoż. 51, 35, 1997

[3] Shahidi F. „Antioxidants in oilseeds”, Department of Biochemistry, Memorial University of Newfounland, St.John’s, Canada (wyd. Wewnętrzne)

[4] Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006

Repkový olej zima 2

 

​Zdroj: Divino


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Nepriberajte z veľkonočných koláčov, 
urobte si tieto zdravé chuťovky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 1975
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.