FIT MENU: Pochúťky, v ktorých hrá hlavnú úlohu bryndza

CVIČTE.SK

Je zdravá, ľahko stráviteľná, obsahuje veľa bielkovín, prírodných probiotických látok a nezanedbateľné množstvo vápnika a fosforu.

Bryndza_4-3
Zdroj: Image by Ajale from Pixabay
9. MÁJ 2019

Ako vzniká bryndza?

Bryndza je prírodný syr, vyrábaný z ovčieho a kravského hrudkového syra. Podľa slovenského potravinového kódexu sa za bryndzu môže označiť výrobok, v ktorom je obsah ovčej zložky minimálne 50 %, vyrábajú sa však aj 100-percentné ovčie výrobky.

Pri dojení a pri manipulácii so surovým mliekom vzniká však reálne riziko kontaminácie nežiaducimi mikroorganizmami. Tie môžu byť pre telo nebezpečné. Ohrievaním surového mlieka na určitú teplotu sa mikroflóra v ňom deaktivuje, takže nie ste ohrození škodlivými mikroorganizmami. Pasterizáciou sa spomalí aj proces znehodnotenia potraviny. Pasterizácia má  za úlohu čerstvo nadojené mlieko zbaviť patogénov. Nežiadúcim efektom je zlikvidovanie aj užitočných baktérií a veľa ďalších cenných látok, enzýmov a biologicky aktívnych látok.

Aj pasterizovaná bryndza dodáva do tráviacej sústavy živé mikroorganizmy. Po deaktivácii pôvodnej rizikovej mikroflóry sa do mlieka opätovne pridajú všetky mikroorganizmy, ktoré robia bryndzu bryndzou. Takáto úprava neznižuje jej jedinečné vlastnosti, ani rozdiely v nutričnom zložení, či v chuti. Preto sa ani eko-bio priaznivci nemusia obávať, že konzumujú niečo menej hodnotné.

Prečo je bryndza slovenská superpotravina?

  • upravuje trávenie, funguje ako skvelé probiotikum,
  • obsahuje zdravé tuky, bielkoviny, minerály a vitamíny, ktoré sú pre ľudský organizmus nevyhnutné,
  • pomáha pri vstrebávaní vápnika,
  • posilňuje imunitný systém,
  • znižuje hladinu zlého cholesterolu,
  • funguje ako prírodné antibiotikum,
  • je ľahšie stráviteľná aj pre ľudí s neznášanlivosťou laktózy.

Recepty s bryndzou

Jarné závitky s májovou bryndzou, domácim pestom a sušenými paradajkami

jarné závitky

Nefalšovaná slovenská bryndza s kuracím mäsom a domácim pestom. Aj vy ste dostali chuť?

Celý recept

Bezlepkové špenátové halušky

halušky

Čo tak si pripraviť tradičné slovenské jedlo v zdravom šate? Tieto špenátové halušky pripravené z pohánkovej a pšenovej múky podávané s kvalitnou bryndzou sú ideálnou obmenou za klasický variant.

Celý recept

Špenátovo-bryndzová nátierka

nátierka

Bryndza, špenát a k tomu čerstvý celozrnný alebo špaldový chlebík. Výborné na raňajky i na večeru. 

Celý recept

Ďalšie chutné a jednoduché fit recepty nielen z bryndze nájdete v obľúbenej kuchárskej knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY. Táto kniha je plná rýchlych receptov od top trénerov a osobností zo sveta zdravia, ktoré si pripravíte jednoducho do 30 minút, z bežne dostupných surovín.

Zdravé rýchlovky


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - FIT MENU: Pochúťky, v ktorých hrá hlavnú úlohu bryndza

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 2591
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.